De belangrijkste symptomen van hielspoor zijn pijn en stijfheid onder de hiel bij lang staan en lopen. Met name 's ochtends bij het opstaan is de pijn extra erg. Wel wordt de pijn vaak iets minder na de eerste stappen. Lang staan en lopen kan erg problematisch worden en soms kunnen mensen daardoor niet eens hun beroep of sport meer uitoefenen.

Hielspoor of peesplaatontsteking begint bijna altijd met overbelasting of met stress aan de hiel of aan de aanhechtende pezen, zoals de peesplaat en de achillespees. Dit veroorzaakt een (steriele) ontsteking of beschadiging onder de hiel, bij de peesplaataanhechting. Als deze ontsteking langer dan 3 maanden aanhoud kan er al kalkafzetting op de hiel plaats vinden. Dan is shockwave de juiste therapie om de hiel te behandelen.

Door het dragen van goede zooltjes met demping voor het voetgewelf kan de pijn afnemen. In huis is het dragen van een rubberen badslipper of crocs aan te raden. Rekken van de voetzool met oefeningen is ook een onderdeel van de behandeling. Voor de nacht kunt u een strassbourg sock aandoen, waardoor de peesplaat continue wordt gerekt. Dit bevorderd het herstel van hielspoorklachten.  

De fysio-manueeltherapeuten van Fysiotherapie de Vos zoeken samen met u naar de oorzaak van de hielspoor en stellen een behandelplan op en begeleiden u met de nieuwste behandeltechnieken, zodat u weer pijnvrij kunt functioneren.

Heeft u pijn van de hiel en twijfelt u of u hielspoor heeft ? 

Maak een afspraak

Oorzaken van Hielspoor

Samen met u zoeken we naar de oorzaak van uw hielspoor. De hielspoor kan vanuit uw rug beginnen, heup-bilspieren of kuitspieren, maar ook vanuit een blokkerende of minder functionerende enkel en/of voorvoet. Tevens is een doorgezakte voet, sporten en op slechte schoenen lopen, toename van gewicht, een te stijve voetzool, een staand beroep of een trauma één van de oorzaken van hielspoor.

Meestal zijn de hielspoorklachten goed te behandelen met fysiotherapie of manuele therapie.

Behandelingen voor hielspoorklachten

Onze fysio- en manueeltherapeuten beschikken over de meest moderne behandeltechnieken om uw hielspoorklachten te verhelpen.

Met algemene fysiotherapie kunnen pijnlijke rug-bil en of kuit en voetspieren gemasseerd worden, u krijgt houdings- en bewegingsadviezen, en u krijgt oefeningen om pijnlijke voetspieren te rekken.

U krijgt oefeningen om de beweeglijkheid van uw voet/enkel en rug te verbeteren. 

Met manuele therapie worden technieken gebruikt om de rug, het bekken en de enkel/voorvoet soepeler te laten bewegen, dit noemen we mobilisaties en manipulaties. Manuele therapie kan bij beginnende hielspoorklachten uiterst effectief zijn.

Met dry needling kunnen we effectief de spierspanning verminderen in de rug-bil-kuit en de voetspieren door het aanprikken van de pijnlijke spierknoop (triggerpoint) met een klein naaldje. Deze behandeling creëert voorwaarden voor herstel van uw hielspoorklachten.

Door de voet en of kuitspieren te behandelen met medical taping vermindert de spierspanning, neemt de pijn af en beweegt u beter. Het is een effectieve ondersteuning van de voet- en/of kuitspieren na een behandeling fysiotherapie of manuele therapie.

Ook fasciatherapie is in de meeste gevallen een effectieve behandeling om uw hielspoor te verminderen.

Zijn er na fysio- fascia- en manuele therapie, cure taping en dry needling nog pijnklachten van de hiel aanwezig dan is Shockwavetherapie uiterst effectief. Shockwavetherapie zal door schokgolven op de hielspoor binnen 4 a 5 behandelingen een goed resultaat geven.

Wilt u weten welke therapie voor u succesvol is?

Maak een afspraak