Wat is dry needling?

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een "droge" acupunctuurnaald, en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur.

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de energie in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten, zogenaamde triggerpoints, en is geen energie-behandeling.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze vaak de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

pijn/stijfheid lokaal in een spier: pijn op afstand, bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten, verminderde kracht in de betrokken spier(en), hoofdpijn, duizeligheid, etc... Een aantal van deze klachten zult u wellicht herkennen!

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar de bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen. De behandeling richt zich op het uitschakelen van deze triggerpoints door het aanprikken met een naaldje. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.
Dry Needling
Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich direkt en kunt u makkelijker bewegen. Het behandelde gedeelte voelt meestal wat stijf aan, maar dit is van korte duur.

Wat gebeurt er daarna?

U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie te onderhouden.

Wat kost dry needling?

Dry needling is onderdeel van een gewone fysiotherapie-behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent worden de kosten vergoed door uw zorgverzekeraar.

Bij wie kunt u terecht voor informatie of behandeling?

Etienne van Buijtenen heeft de master dry-needling cursus gevolgd en zich gespecialiseerd in wervelkolom, hoofd/hals regio, bovenste en onderste extremiteiten.

Sjaak de Vos, Sven van Deelen en Rene Sloof zijn gespecialiseerd in wervelkolom, bovenste en onderste extremiteiten.

Meer informatie via www.dryneedling.nl, www.myopain.nl of Download onze folder

Maak een afspraak