Kanker ontwricht je leven. Of je het nu zelf hebt, of iemand waar je om geeft.

Welke kankersoort het ook is en welke behandeling je ook krijgt, de gevolgen zijn meestal overweldigend. De diagnose en de behandeling van kanker vragen lichamelijk, emotioneel en geestelijk veel. Daarom vind u hier informatie hoe Fysiotherapie de vos kan begeleiden.

In Nederland krijgen jaarlijks 118.000 mensen de diagnose kanker. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Kenmerkend voor kanker is een verkeerde celdeling. Normaal regelt het lichaam de celdeling goed. Elke dag delen miljoenen cellen in het lichaam. Tijdens al die celdelingen kan er iets misgaan. Door toeval, maar ook door risicofactoren. Wanneer er meerdere fouten in dezelfde cel worden gemaakt, en de cel kan dit niet meer repareren, dan gaat de cel zich verkeerd delen. Deze groep cellen vormt een tumor.

Factoren die het risico op het krijgen van kanker vergroten zijn:

 • roken
 • overmatige blootstelling aan zonlicht
 • onvoldoende lichaamsbeweging
 • overmatig alcoholgebruik
 • overgewicht
 • erfelijke factoren

Er zijn verschillende behandelingen tegen kanker. Een behandeling kan bedoeld zijn om iemand te genezen, iemand langer te laten leven ( soms zelfs nog jaren ) en om klachten te verminderen of te voorkomen. De volgende behandelingen zijn mogelijk:

 • operatie
 • bestraling
 • chemotherapie
 • immunotherapie
 • hormonale therapie
 • combinatie van bovengenoemde behandelingen

De overlevingskansen zijn de laatste jaren verbeterd, maar de behandeling heeft een grote fysieke en mentale impact. Een aantal bijwerkingen zijn eet- en slikproblemen, problemen met de stoelgang en tintelingen in handen en/of voeten, ook wel neuropathie genoemd. Vermoeidheid is een klacht die bijna altijd voorkomt. Vermoeidheid kan gedurende de behandeling ontstaan en na de behandeling aanhouden. Ook op emotioneel vlak heeft kanker invloed, door angst en onzekerheid raak je uit balans. 

Het is van belang om in beweging te blijven, dit zorgt voor een betere balans in het lichaam . De fitheid neemt toe en de vermoeidheid neem af. Fysieke fitheid speelt tijdens de fysiotherapie een belangrijke rol. Dit geldt zowel in de fase vóór een operatie, als tijdens de behandeling en de fase na de behandeling.

Bij het trainen tijdens uw medische behandeling staan het behoud van kracht en uithoudingsvermogen en het beperken van de vermoeidheid centraal. Na de behandeling draagt training bij aan een voorspoedig herstel in fysiek functioneren en vermoeidheid. Ook draagt training positief bij om uw dagelijkse activiteiten te kunnen oppakken. Ook bij patienten waarbij de kanker niet is genezen is het van belang de fitheid te behouden door training.

Er bestaat geen pasklaar antwoord op de vraag hoe je het beste met kanker kunt leven. Iedereen is anders en elke situatie is anders. Iedereen verwerkt het hebben van kanker op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Fysiotherapie de Vos kan u begeleiden in dit proces. Tijdens de fysiotherapeutische behandeling wordt een individueel passend behandelplan opgesteld die aansluit bij de doelen die u wilt behalen.