Neurorevalidatie is fysiotherapie voor patiënten met een neurologische aandoening.

Neurologische aandoeningen zijn problemen aan het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel kunnen we opdelen in de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. De klachten zijn afhankelijk van de plaats waar het zenuwstelsel is beschadigd. Naast lichamelijke klachten kunnen er ook problemen zijn op het gebied van handelen, denken en voelen. 

Een neurologische aandoening kan veel invloed hebben op het dagelijks leven en dat van de naasten. Handelingen die eerst vanzelfsprekend zijn, zoals aankleden, huishoudelijke taken, of boodschappen doen kosten meer moeite en energie en zijn soms niet meer mogelijk. Het omgaan met deze veranderingen kan moeilijk zijn. 

Bij fysiotherapie de Vos zijn we expert in het behandelen van de volgende neurologische aandoeningen:
  • Hersenbloeding/infarct (beroerte)
  • Multiple Sclerose (MS)
  • Ziekte van Parkinson
  • Dwarslaesie
  • Cerebrale parese
  • Neuro-musculaire aandoeningen 
Neurorevalidatie richt zich op het optimaliseren en verbeteren van motorische en sensorische  functies en vaardigheden. Denk aan coördinatie, balans en evenwicht training. Verbeteren van de conditie en spierkracht. Verminderen van de spasticiteit.
NeurorevalidatieHet doel van de behandelingen is om het zelfstandige functioneren in het dagelijkse leven van de patiënt te vergroten.
Het is belangrijk om tijdens het inspannen bewustwording te creëren van de eigen fysieke grenzen en deze tijdig te herkennen. Ook wordt er voorlichting gegeven over hoe om te gaan met de beperkingen, kennis over de aandoening en zelfmanagement.

Naast de fysieke problemen spelen vaak meerdere factoren een rol in het revalidatieproces van de neurologische patiënt. U moet hierbij denken aan gedragverandering, geheugenstoornissen, stoornis in ruimtelijke inzicht of spraak en taalproblemen.
Dit maakt dat de neurorevalidatie een andere aanpak vraagt in het oefenen met de patiënt. 

Bij een neurologische aandoening is het belangrijk om zo snel mogelijk met neurorevalidatie te beginnen om de grootste voortgang te boeken.
Sven van Deelen heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van neurologische aandoeningen.

Maak een afspraak